Sałatka z camembertem i granatem

Pyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam!

Składniki:
2-3 garści rukoli
opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią)
2 gruszki
1/2 granata
garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych)

Dressing:
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz.
  2. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli.
  3. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników.
  4. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki. 
  5. Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi. 
  6. Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę.

Komentarze

Prześlij komentarz