Pyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam!
Składniki:
2-3 garści rukoli
opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią)
2 gruszki
1/2 granata
garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych)
Dressing:
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki:
2-3 garści rukoli
opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią)
2 gruszki
1/2 granata
garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych)
Dressing:
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz.
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli.
- Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników.
- Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki.
- Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi.
- Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń