Rolada z ciasta francuskiego z warzywami

Po prostu palce lizać. Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad :) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Ciasto francuskie ma w sobie coś naprawdę magicznego, jak na razie każda potrawa z nim smakuje wybornie. Polecam wszystkim smakoszom dobrej i zdecydowanie szybkiej kuchni ;) Rolada z ciasta francuskiego to przepis łatwy, szybki i na pewno tani, taka porcja jak na zdjęciu spokojnie nasyci 4 osoby (albo dwóch głodomorów:))

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, pół papryki czerwonej, 2 ogórki kiszone, garść oliwek, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, ser żółty {ok 30dkg}, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy :)
  2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę.
  3. Ciasto wykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano.
  4. Rolujemy ciasto :) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na min 25 minut.
  5. Pieczemy dopóki ciasto nie będzie surowe .

Roladę z ciasta francuskiego możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie :)


przepisy z ciasta francuskiego



Komentarze

  1. świetny pomysł, wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, taka roladka jest dla jednej osoby?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się ze raczej dla 2-3:) Mimo wszystko jest syta, ale w gruncie rzeczy to zależy od naszego apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, świetna alternatywa dla pizzy. Nie mogłem się najeść takie to pyszne i co lepsze nie czułem się potem jakoś struty jak po dużej ilości pizzy :D Antolka więcej takich przepisów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie spróbować. Proste a zarazem oryginalne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo mi się podoba. Tylko jedno pytanie. Rolujemy ciasto Ale nie bardzo wiem co z końcami zrolowanego ciasta? Mają być zawinięte do środka czy pod spód (sposób zawijania).

    OdpowiedzUsuń
  7. I jeszcze jedno pytanie. Ciasto rolujemy wzdłuż którego boku?

    OdpowiedzUsuń
  8. ja akurat zawijałam wzdłuż dłuższego boku, końce zawijałam do środka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Nie mam przyprawy gyros czy moze byc zlocista do kurczaka ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz