Po prostu palce lizać. Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad :) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Ciasto francuskie ma w sobie coś naprawdę magicznego, jak na razie każda potrawa z nim smakuje wybornie. Polecam wszystkim smakoszom dobrej i zdecydowanie szybkiej kuchni ;) Rolada z ciasta francuskiego to przepis łatwy, szybki i na pewno tani, taka porcja jak na zdjęciu spokojnie nasyci 4 osoby (albo dwóch głodomorów:))
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, pół papryki czerwonej, 2 ogórki kiszone, garść oliwek, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, ser żółty {ok 30dkg}, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Roladę z ciasta francuskiego możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie :)
opakowanie ciasta francuskiego, pół papryki czerwonej, 2 ogórki kiszone, garść oliwek, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, ser żółty {ok 30dkg}, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy :)
- Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę.
- Ciasto wykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano.
- Rolujemy ciasto :) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na min 25 minut.
- Pieczemy dopóki ciasto nie będzie surowe .
Roladę z ciasta francuskiego możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie :)
świetny pomysł, wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, taka roladka jest dla jednej osoby?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ze raczej dla 2-3:) Mimo wszystko jest syta, ale w gruncie rzeczy to zależy od naszego apetytu:)
OdpowiedzUsuńrewelacja, świetna alternatywa dla pizzy. Nie mogłem się najeść takie to pyszne i co lepsze nie czułem się potem jakoś struty jak po dużej ilości pizzy :D Antolka więcej takich przepisów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować. Proste a zarazem oryginalne.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba. Tylko jedno pytanie. Rolujemy ciasto Ale nie bardzo wiem co z końcami zrolowanego ciasta? Mają być zawinięte do środka czy pod spód (sposób zawijania).
OdpowiedzUsuńI jeszcze jedno pytanie. Ciasto rolujemy wzdłuż którego boku?
OdpowiedzUsuńja akurat zawijałam wzdłuż dłuższego boku, końce zawijałam do środka:)
OdpowiedzUsuńWitam. Nie mam przyprawy gyros czy moze byc zlocista do kurczaka ?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej:)
OdpowiedzUsuń