Chłopski garnek z kapustą

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia chciałam wam zaproponować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający chłopski garnek z kapustą. Danie to jest proste, niedrogie i bardzo sycące.


Składniki: 

  • 1/2 kapusty białej (małej)
  • ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej
  • ok 150 g boczku (opcjonalnie)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 6-7 ziemniaków
  • 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek

Przygotowanie:

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa. Podsmażamy, aż wszystko się ładnie zrumieni, a następnie przekładamy do większego garnka.
Kapustę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę - dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą (ok 2 szklanki i na tym etapie możemy dodać przyprawy do wody)
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!


Komentarze