Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa ziemniaczana idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Jest to ciekawy przykład że zupa z parówkami może być smaczna.
Składniki:
Składniki:
40
dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka
selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków
laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por, a następnie obieramy.
- Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę. Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy wywar.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru.
- Czosnek obieramy, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy go na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty kolor.
- Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku.
- Kiedy boczek się już wysmaży, całość dodajemy do zupy.
- Parówki kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i chilli.
- Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok 15min.
pyszna taka domowa zupka :)
OdpowiedzUsuńAle mi pysznie wygląda ta zupa, tak swojsko...
OdpowiedzUsuńpolecam:) jest po prostu pyszna:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna ☺
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna i często ją robię ☺
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna i często ją robię ☺
OdpowiedzUsuń