Zupa ziemniaczana z parówkami

Już raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa ziemniaczana idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Jest to ciekawy przykład że zupa z parówkami może być smaczna.

Składniki:

40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli
Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por, a następnie obieramy.
  2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę. Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy wywar.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru.
  4. Czosnek obieramy, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy go na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty kolor.
  5. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. 
  6. Kiedy boczek się już wysmaży, całość dodajemy do zupy. 
  7. Parówki kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru.
  8. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i chilli.
  9. Gotujemy jeszcze na małym ogniu ok 15min.



zupa ziemniaczana

Komentarze

Prześlij komentarz