Sernik z orzechami i masa kajmakową

Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik ten jest nieco odmienny od tych tradycyjnych, lecz ostrzegam: bardzo smakowity;) Połączenie smaku słonego i słodkiego zaskakuje bardzo pozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej kawy.

Składniki:
nieduże opakowanie orzeszków ziemnych słonych, puszka masy kajmakowej orzechowej, 2 duże banany, 2 opakowania herbatników, składniki na masę serową: 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego 3x), 200 g śmietany kremówki 36%, 50 g cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 15 g żelatyny w proszku, 1/4 szklanki wody, wrzącej, polewa czekoladowa

Przygotowanie:
1. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Do miski wkładamy twaróg oraz cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, ponownie miksujemy.
3. Do twarogu dodajemy żalatynę, kolejny raz miksujemy.
4. W drugiej misie ubijamy śmietanę kremówkę, aż będzie miała konsystencję gęstego kremu. Stopniowo dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
5. Na spód tortownicy ok. 26cm. wykładamy herbatniki. (ja wykładam dwie warstwy).
6. Połowę masy serowej wykładamy na herbatniki. Następnie obieramy banany i kroimy je w plasterki, wykładamy kolejną warstwę na ser i herbatniki.
7. Masę kajmakową wkładamy w puszce do gorącej wody, następnie wykładamy ją jako kolejną warstwę sernika. Powtarzamy wszystkie czynności.(ser, banany, herbatniki...)
8. Na sam koniec, wierzch sernika posypujemy orzechami i polewamy polewą czekoladową.
9. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).


Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda fantastycznie :) Jestem pewna, że smakował zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę przyznać że smak ma bardzo wciągający :)

    OdpowiedzUsuń