Sernik z orzechami i masa kajmakową

Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik ten jest nieco odmienny od tych tradycyjnych, lecz ostrzegam: bardzo smakowity;) Połączenie smaku słonego i słodkiego zaskakuje bardzo pozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej kawy.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników czekoladowych (np. Maltanki)
  • 80g masła
  • 1 kg twarogu ( zmielonego)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
    dwa duże banany 
  • garść orzeszków ziemnych solonych
  • 1/2 puszki masy kajmakowej orzechowej,
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Rozgniatamy herbatniki w pył, masło rozpuszczamy, mieszamy te dwa składniki ze sobą.
  2. Masę z herbatników z masłem wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 24 cm - wykładamy wcześniej papierem do pieczenia), a następnie wkładamy do lodówki.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Zmielony twaróg (ja używam tych wiaderkowych):) wykładamy do naczynia i miksujemy. Cały czas miksują dodajemy kolejne składniki: cukier puder, śmietanę kremówkę oraz jajka. Miksujemy dotąd, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę.
    Banany kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  4. Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z herbatników z masłem.
  5. Tak przygotowane ciast wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180*C). Pieczemy przez ok. 60 aż środek będzie ścięty.
  6. Sernik studzimy w uchylonym, wyłączonym piekarniku (najlepiej po wystygnięciu wstawić na noc do lodówki)
  7. Ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.
  8. Przygotowujemy polewę czekoladową, dekorujemy ciasto wedle uznania.

    Smacznego:) 


Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda fantastycznie :) Jestem pewna, że smakował zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę przyznać że smak ma bardzo wciągający :)

    OdpowiedzUsuń