Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik ten jest nieco odmienny od tych tradycyjnych, lecz ostrzegam: bardzo smakowity;) Połączenie smaku słonego i słodkiego zaskakuje bardzo pozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej kawy.
Składniki:
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (np. Maltanki)
- 80g masła
- 1 kg twarogu ( zmielonego)
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru
dwa duże banany
- garść orzeszków ziemnych solonych
- 1/2 puszki masy kajmakowej orzechowej,
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Rozgniatamy herbatniki w pył, masło rozpuszczamy, mieszamy te dwa składniki ze sobą.
- Masę z herbatników z masłem wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 24 cm - wykładamy wcześniej papierem do pieczenia), a następnie wkładamy do lodówki.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Zmielony twaróg (ja używam tych wiaderkowych):) wykładamy do naczynia i miksujemy. Cały czas miksują dodajemy kolejne składniki: cukier puder, śmietanę kremówkę oraz jajka. Miksujemy dotąd, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę.
Banany kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. - Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z herbatników z masłem.
- Tak przygotowane ciast wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180*C). Pieczemy przez ok. 60 aż środek będzie ścięty.
- Sernik studzimy w uchylonym, wyłączonym piekarniku (najlepiej po wystygnięciu wstawić na noc do lodówki)
- Ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.
- Przygotowujemy polewę czekoladową, dekorujemy ciasto wedle uznania.Smacznego:)
Mmm, wygląda fantastycznie :) Jestem pewna, że smakował zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać że smak ma bardzo wciągający :)
OdpowiedzUsuń