Zupa ogórkowa z ziemniakami

Kolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. 

Składniki:
50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło do smażenia.
Przygotowanie:
  1. Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.
  2. Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  4. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła.
  5. Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor.
  6. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut.
  7. Starte ogórki z cebulką i czosnkiem dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
  8. Do kubeczka wkładamy śmietanę, dolewamy trochę zupy, mieszamy, następnie przelewamy z powrotem do garnka.
  9. Gotujemy jeszcze ok 10 min., aby wszystkie składniki się połączyły.
Smacznego!!;)












Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. Idealna zupa na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W okresie jesienno-zimowym częściej sięgam po zupy. Te tradycyjne są najsmaczniejsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, jest idealna kiedy na zewnątrz szaro, buro i deszczowo:)

    OdpowiedzUsuń