Kolejny przepis na jesienne chłodne
dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina
smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały.
Składniki:
50
dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka
selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2
kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela
angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło do smażenia.
Przygotowanie:
- Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.
- Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła.
- Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor.
- Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut.
- Starte ogórki z cebulką i czosnkiem dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
- Do kubeczka wkładamy śmietanę, dolewamy trochę zupy, mieszamy, następnie przelewamy z powrotem do garnka.
- Gotujemy jeszcze ok 10 min., aby wszystkie składniki się połączyły.
Smacznego!!;)
Idealna zupa na rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuńW okresie jesienno-zimowym częściej sięgam po zupy. Te tradycyjne są najsmaczniejsze. :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, jest idealna kiedy na zewnątrz szaro, buro i deszczowo:)
OdpowiedzUsuń