Karkówka

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkówkę :) Wiadomo że karkówka z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka :) Danie stosunkowo proste wymagające tylko odpowiednio przygotowania mięsa przed smażeniem a potem tylko pilnować żeby się dobrze smażyło i jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki gotowane ze smażoną cebulką albo frytki z sosem czosnkowym i ketchupem.

Składniki:
  • 4 plastry karkówki (ok 0.5kg?:)
  • 4 duże cebule
  • przyprawa do Karkówki firmy Prymat
  • oliwa

Przygotowanie:
  1. Karkówkę kroimy w plastry.
  2. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy ją do naczynia z karkówką. Doprawiamy przyprawą do karkówki i polewamy kilkoma kropelkami oliwy. Odstawiamy na kilka godzin mięso do lodówki.
  3. Na rozgrzaną patelnię wykładamy doprawiane mięso z cebulą. Smażymy ok 30minut. (możemy podlewać niewielką ilością wody).


karkówka pieczona



Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz