O cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przekąskę, która sprawdzi się w każdej sytuacji i dla każdego, zarówno dla dzieci, na kinderparty - możesz wtedy dać się ponieść fantazji i zrobić np. parówki mumie w cieście francuskim, jak i na imprezę dla dorosłych jako eleganckie rogaliki.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 parówki
- ser mozarella (najlepiej starty)
- ketchup
- jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie kroimy w trójkąty, wielkość dopasowujemy indywidualnie.
- Smarujemy każdy trójkąt odrobiną ketchupu, omijając brzegi.
- Nakładamy ser oraz pokrojone parówki
- Zawijamy ciasto tak jak rogaliki.
- Jajko rozbijamy w szklance i je roztrzepujemy dodając do smaku sól, pieprz - możemy użyć również ulubionych przypraw i ziół jak np. zioła prowansalskie, oregano czy papryka. Smarujemy nim wierzch rogalików.
- Tak przygotowane przekąski wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok200st.) na ok 15 minut. (trzeba obserwować ciasto, pieczemy do momentu aż wyroście i będzie miało złoty kolor)
Komentarze
Prześlij komentarz