Pyszna, wyrazista i rozgrzewająca zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie musimy ganiać po sklepach w poszukiwaniu nietypowych i drogich składników, sprawdźcie sami:)
Składniki:
1. Włoszczyznę myjemy, obieramy, marchew kroimy w kostkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
2. Do włoszczyzny dodajemy pokrojone w paseczki mięso. Gotujemy bulion.
3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy, przelewamy wodą, odcedzamy. Makaron mieszamy z olejem sezamowym. ( jeśli nie mamy oleju sezamowego na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego i dodajemy łyżkę sezamu, smażymy do momentu aż się delikatnie zrumieni).
4. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
5.Cebulkę i papryczkę chili drobno siekamy, wykładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Dodajemy anyż i imbir i chwilę smażymy wszystkie składniki.
5. Wszystkie składniki dodajemy do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz doprawiamy solą do smaku.
6. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną część szczypiorku.
7. Zupę można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
- ok. 300 g podudzi z kurczaka (bez skóry i kości)
- 100 g makaronu (np. chow mein, wonton)
- włoszczyzna: kawałek pora, 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera
- 3 cm imbiru
- szczypiorek z małymi cebulkami
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (lub roślinnego + 1 łyżka sezamu)
- kawałek anyżu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili lub łyżeczka chilli w proszku
- sól
- jajka ugotowane na twardo
1. Włoszczyznę myjemy, obieramy, marchew kroimy w kostkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
2. Do włoszczyzny dodajemy pokrojone w paseczki mięso. Gotujemy bulion.
3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy, przelewamy wodą, odcedzamy. Makaron mieszamy z olejem sezamowym. ( jeśli nie mamy oleju sezamowego na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego i dodajemy łyżkę sezamu, smażymy do momentu aż się delikatnie zrumieni).
4. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
5.Cebulkę i papryczkę chili drobno siekamy, wykładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Dodajemy anyż i imbir i chwilę smażymy wszystkie składniki.
5. Wszystkie składniki dodajemy do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz doprawiamy solą do smaku.
6. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną część szczypiorku.
7. Zupę można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz