Kolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że w sklepach sezon na pomarańcze w pełni korzystajmy z tego, ponad to bogate w witaminę C cytrusy doskonale wpływają na nasz organizm o tej porze roku:) Zyskamy dzięki nim trochę lata w środku zimy, a sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem oprócz tego że pięknie się prezentuje i przyciąga uwagę swoimi kolorami jest zdrowa. Jeśli nie macie pomysłu na "kolejną" albo nieco odmienną sałatkę na świąteczny stół polecam to zestawienie.
Składniki:
1 pomarańcza
1/2 granata
1/2 piersi z indyka
2-3 garście rukoli
4-5 pomidorków koktajlowych
garść słonecznika prażonego (ja użyłam solonego)
Dressing:
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki:
1 pomarańcza
1/2 granata
1/2 piersi z indyka
2-3 garście rukoli
4-5 pomidorków koktajlowych
garść słonecznika prażonego (ja użyłam solonego)
Dressing:
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pierś z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni aż mięso nie będzie surowe i będzie miało rumiany kolor.
- Rukolę myjemy, osuszamy następnie wykładamy na talerz.
- Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli.
- Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki, granata obieramy.
- Wszystkie składniki wykładamy na rukolę i posypujemy słonecznikiem.
- Przygotowujemy dressing - łączymy i mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz