Łosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w kuchni, zaczynając od dań obiadowych, poprzez przystawki, zupy i sałatki. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszną, zdrową i kolorową sałatkę. Sałatka z brokułem i jajkiem w połączeniu z łososiem jest bardzo zdrową kombinacją. Jest idealna dla osób odżywiających się zdrowo. Łosoś jest bardzo zdrową rybą, bogatą w witaminy A, D i E oraz w białko. Jednak największym atutem łososia jest to, że jest bogaty w kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, jest bogaty również w cynk, selen, potas oraz jod. Kupując łososia najlepiej wybierać dzikie, nie hodowlane.
W tym samym czasie możemy ugotować brokuła w osolonej wodzie - najlepiej al dente. Odstawiamy do wystygnięcia.
Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, cebulkę w piórka, pomidory w ćwiartki lub połówki, ogórki w kostkę, jajka w ćwiartki... (a tak poważnie to wedle uznania:))
Wykładamy wszystkie składniki na talerz, dodajemy łososia podzielonego na mniejsze części.
Przygotowujemy dressing. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (w wersji mniej kalorycznej możemy użyć samego jogurtu). Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę:)
Smacznego!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 nieduży brokuł
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150g wędzonego łososia
- poł ogórka świeżego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek.W tym samym czasie możemy ugotować brokuła w osolonej wodzie - najlepiej al dente. Odstawiamy do wystygnięcia.
Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, cebulkę w piórka, pomidory w ćwiartki lub połówki, ogórki w kostkę, jajka w ćwiartki... (a tak poważnie to wedle uznania:))
Wykładamy wszystkie składniki na talerz, dodajemy łososia podzielonego na mniejsze części.
Przygotowujemy dressing. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (w wersji mniej kalorycznej możemy użyć samego jogurtu). Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę:)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz