Składniki:
1 kg udźca z indyka (ja kupuję bez kości)
2 duże cebule
2-3 duże ząbki czosnku
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy ostrej
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka
czarnego pieprzu
1 łyżeczka curryRękaw do pieczenia
Przygotowanie:
- Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony.
- Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso.
- Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte)
- Mięso wraz z marynatą przekładamy w rękaw do pieczenia.Do nagrzanego piekarnika - 180*C wkładamy mięso i pieczemy ok 1,5 godziny. 0,5 h przed końcem rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło.
Komentarze
Prześlij komentarz