Pieczony udziec z indyka

Udziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam, do tego jest bardzo smaczny. Doskonale sprawdzi się, na przyjęciu, rodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje równie dobrze;)
 

Składniki:
1 kg udźca z indyka (ja kupuję bez kości)
2 duże cebule
2-3 duże ząbki czosnku
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy ostrej
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka curry

Rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso.
  4. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte)
  5. Mięso wraz z marynatą przekładamy w rękaw do pieczenia.
    Do nagrzanego piekarnika - 180*C wkładamy mięso i pieczemy ok 1,5 godziny.  0,5 h przed końcem  rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło.



Komentarze