Lato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy przygotowywać tysiące, smakują rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono z warzywno mięsnym nadzieniem. Jestem łasuchem, więc częściej goszczą na moim stole te słodkie wersje, a sezonowe owoce z serem doskonale uzupełniają moje wszelkie niedobory cukru:)
Przepis na naleśniki:
Jajka ubijam z solą, następnie dodaje wodę, mleko oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksuję (żeby nie było grudek) i dodaję łyżkę oliwy - łatwiej je przekręcać na patelni i nie rozprowadzam oliwy na patelni przy każdym naleśniku (do ciasta możemy dodać łyżeczkę cynamonu - znakomicie się komponują takie naleśniki z nadzieniem jabłkowym, gruszkowym czy z orzechami, masłem orzechowym i miodem).
Na rozgrzaną patelnię wylewam ciasto i smażę z dwóch stron na złoty kolor.
Przepis na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody (może być gazowana, wtedy ciasto jest delikatniejsze)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Jajka ubijam z solą, następnie dodaje wodę, mleko oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksuję (żeby nie było grudek) i dodaję łyżkę oliwy - łatwiej je przekręcać na patelni i nie rozprowadzam oliwy na patelni przy każdym naleśniku (do ciasta możemy dodać łyżeczkę cynamonu - znakomicie się komponują takie naleśniki z nadzieniem jabłkowym, gruszkowym czy z orzechami, masłem orzechowym i miodem).
Na rozgrzaną patelnię wylewam ciasto i smażę z dwóch stron na złoty kolor.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem aż uzyskamy gładka masę.
Smarujemy masą serową naleśniki, dodajemy ulubione owoce, np. borówki, maliny, porzeczkę. Naleśniki zawijamy w rulony lub składamy trójkąty.
Tak przygotowanego naleśnika możemy polać śmietana i posypać owocami.
Masa serowa (wersja mniej kaloryczna):
Mieszamy twaróg z jogurtem, dodajemy owoce - jeśli wybierzemy te bardzo słodkie, jak ciemne winogrono, borówka, morela to masa serowa zyska słodyczy:)
- ok. 450 g twarogu półtłustego
- serek homogenizowany
- (opcjonalnie jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego)
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem aż uzyskamy gładka masę.
Smarujemy masą serową naleśniki, dodajemy ulubione owoce, np. borówki, maliny, porzeczkę. Naleśniki zawijamy w rulony lub składamy trójkąty.
Tak przygotowanego naleśnika możemy polać śmietana i posypać owocami.
Masa serowa (wersja mniej kaloryczna):
- ok. 450g twarogu chudego
- mały jogurt naturalny
- (opcjonalnie cynamon, łyżeczka ksylitolu)
Mieszamy twaróg z jogurtem, dodajemy owoce - jeśli wybierzemy te bardzo słodkie, jak ciemne winogrono, borówka, morela to masa serowa zyska słodyczy:)
Komentarze
Prześlij komentarz