Fitburger z indyka z cukinią

Codziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych hamburgerów. Mają znacznie mniej kalorii od tradycyjnych hamburgerów, są lekkie i zdrowe. Fitburger z indyka z cukinią może też funkcjonować jako "zwykły" kotlet:) Możemy je jeść, np. z ziemniakami i sosem tzatziki.

 Składniki

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 duża cukinia
  • 2 marchewki (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Mielimy w maszynce.
Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchewkę i cukinię myjemy, następnie suszymy i obieramy. Marchew i cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do cebuli  i czosnku. Doprawiamy ziołami.Smażymy ok 3-4 minut.
Warzywa z patelni studzimy.
Natkę pietruszki myjemy, suszymy i kroimy drobno, dodajemy do mięsa.
Wystudzone warzywa dodajemy do mięsa, dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy.
Kolejnym krokiem jest formowanie kotlecików.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy fitburgery. Smażymy ok. 4 minut z każdej strony na złoty kolor.





Komentarze

Prześlij komentarz