Pierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się zarówno ze smakami pikantnymi jak i słodkimi:) Mięso z indyka ma szereg zalet, warto sięgać po indyka przy dietach niskokalorycznych, jak i antyalergicznych - w szczególności po pierś. Charakteryzuje się dużą ilością białka oraz niską zawartością tłuszczu, jest mięsem doskonałym także dla sportowców. Dodatkowym atutem jest to, że jest mięso indycze jest proste w przygotowaniu.
Filety z indyka możemy podawać, np. w wersji fit z brązowym ryżem lub troszkę bardziej kalorycznie z opiekanymi ziemniakami;)
1. Pierś z indyka czyścimy, następnie myjemy i osuszamy.
2. Mięso kroimy na odpowiadające nam kawałki.
3. Do miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstąło marynatą dokładnie nacieramy mięso.
4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso było bardziej aromatyczne.
5. Wykładamy na rozgrzaną patelnię, lub ruszt i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Sos:
1. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce.
2. Dodajemy jogurt naturalny, posiekany koper oraz przeciśnięty czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filety z indyka możemy podawać, np. w wersji fit z brązowym ryżem lub troszkę bardziej kalorycznie z opiekanymi ziemniakami;)
Składniki:
- 1 średnia pierś z indyka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- mały jogurt naturalny
- mały ogórek
- koper
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
2. Mięso kroimy na odpowiadające nam kawałki.
3. Do miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstąło marynatą dokładnie nacieramy mięso.
4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso było bardziej aromatyczne.
5. Wykładamy na rozgrzaną patelnię, lub ruszt i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Sos:
1. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce.
2. Dodajemy jogurt naturalny, posiekany koper oraz przeciśnięty czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Takie jedzonko to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam:))
OdpowiedzUsuń