Cukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać w nieskończoność. Frytki z cukinii są rewelacyjną alternatywą do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są nie tylko smaczne, ale zdrowe i bardzo sycące. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także np. jako dodatek do dań głównych. Jako, że sama dałam się wciągnąć w trend na zdrowy styl życia i zmieniłam zdecydowanie swoje produkty z których przygotowuję jedzenie - robione przeze mnie frytki z cukinii są robione w wersji fit, ale możemy je robić z np. z parmezanem, a także podając z różnymi dipami.
Składniki (wersja fit):
2 cukinie, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2
łyżeczki bazylii, odrobina chilli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, (opcjonalnie 2 łyżeczki oliwy z oliwek)
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (ustawiam funkcję z termoobiegiem - góra i dół).
2. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. (jeśli cukinia jest młoda nie obieram jej ze skórki, ani nie usuwam pestek - odcinam jedynie końce)
3. W miseczce mieszam wszystkie przyprawy. Następnie obtaczam nimi cukinię.
4. Wykładamy cukinię na blasze i wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy ok. 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
Składniki (wersja z parmezanem):
2 cukinie, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, odrobina chilli, sól, pieprz
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (ustawiam funkcję z termoobiegiem - góra i dół).
2. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. (jeśli cukinia jest młoda nie obieram jej ze skórki, ani nie usuwam pestek - odcinam jedynie końce)
3. W miseczce jajko roztrzepuję, mieszam i dodaję wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie maczam w tej mieszance cukinię i obtaczam w parmezanie.
4. Wykładamy cukinię na blasze i wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy ok. 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
2. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. (jeśli cukinia jest młoda nie obieram jej ze skórki, ani nie usuwam pestek - odcinam jedynie końce)
3. W miseczce mieszam wszystkie przyprawy. Następnie obtaczam nimi cukinię.
4. Wykładamy cukinię na blasze i wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy ok. 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
Składniki (wersja z parmezanem):
2 cukinie, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, odrobina chilli, sól, pieprz
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (ustawiam funkcję z termoobiegiem - góra i dół).
2. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. (jeśli cukinia jest młoda nie obieram jej ze skórki, ani nie usuwam pestek - odcinam jedynie końce)
3. W miseczce jajko roztrzepuję, mieszam i dodaję wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie maczam w tej mieszance cukinię i obtaczam w parmezanie.
4. Wykładamy cukinię na blasze i wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy ok. 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
Komentarze
Prześlij komentarz