Sezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować muffiny z jagodami. Wróćmy chociaż w ten sposób do lata!;-)
Składniki:
40dag mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
jajko
szklanka mleka
szklanka jagód
brązowy cukier do posypnia
Przygotowanie:
Na początku łączymy wszystkie suche składniki. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sodę oraz cukier waniliowy.
W oddzielnej misce łączymy wszystkie mokre składniki: olej oraz mleko z jajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*.
W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem.
Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy ok 20minut.
Enjoy!;-)
Składniki:
40dag mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
jajko
szklanka mleka
szklanka jagód
brązowy cukier do posypnia
Przygotowanie:
Na początku łączymy wszystkie suche składniki. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sodę oraz cukier waniliowy.
W oddzielnej misce łączymy wszystkie mokre składniki: olej oraz mleko z jajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*.
W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem.
Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy ok 20minut.
Enjoy!;-)
Komentarze
Prześlij komentarz