Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć co nam się tylko podoba, dlatego przekąska ta dogodzi nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom;-)
Składniki:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz.
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy.
Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut.
Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!;-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- garść oliwek
- garść kukurydzy
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- pół papryki czerwonej
- jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- 100g sera żółtego
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz.
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy.
Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut.
Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!;-)
Szybkie, łatwe i z pewnością pyszne!:)
OdpowiedzUsuń