Chciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie się uzupełnia i komponuje. Polecam każdemu komu znudziły się tradycyjne sałatki. Korzystając z tego, że rozpoczęliśmy sezon grillowy wydaje mi się, że sałatka ta sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Mam nadzieję, że przepis na tą sałatkę przypadnie Wam do gustu!;-)
Składniki:
2 garście rukoli, 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 30 dag sera żółtego, świeży ogórek duży lub 1 awokado, pół cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól
Przygotowanie:
Smacznego:)
Składniki:
2 garście rukoli, 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 30 dag sera żółtego, świeży ogórek duży lub 1 awokado, pół cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Rukolę myjemy, następnie osuszamy.
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy dopóki mięso nie będzie surowe.
- Fasolę i kukurydzę odsączamy. Wykładamy do salaterki.
- Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę dodajemy do fasoli i kukurydzy.
- Ogórka myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę dodajemy do pozostałych składników.
- Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy.
- Przygotowujemy sos: ząbek czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki z sosem.
- Nachosy wkładamy gdzie nie gdzie pomiędzy składniki sałatki.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz