Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa meksykańska w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest ciekawą propozycją obiadową, zdecydowanie dla osób szukających pikantnych smaków.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego, 5-6 ziemniaków,2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, opakowanie pomidorów bez skórki, 2 marchewki, 2 duże papryki czerwone, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, kostka rosołowa, 1,5 l bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chilli, kmin rzymski, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych
Przygotowanie:
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego, 5-6 ziemniaków,2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, opakowanie pomidorów bez skórki, 2 marchewki, 2 duże papryki czerwone, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, kostka rosołowa, 1,5 l bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chilli, kmin rzymski, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy mięso mielone, smażymy ok 15min. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, smażymy do momentu aż woda odparuje.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kosteczkę dodajemy do mięsa mielonego.
- Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa.
- Marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę dodajemy do mięsa.
- Paprykę kroimy w kosteczkę dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy kukurydzę i pomidory.
- Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy ziele angielskie oraz listki laurowe.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę dodajemy do zupy.
- Dodajemy kostkę rosołową.
- Gotujemy zupę, dopóki ziemniaki będą miękkie a w trakcie doprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz