Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę z ziemniakami oraz kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte, a po trzecie smakuje wyśmienicie. Jedyną wadą tej zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków, 1kg kiełbasy (np. śląska), 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 150g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, majeranek lub bazylia, oregano
Przygotowanie:
Składniki:
0,5 kg ziemniaków, 1kg kiełbasy (np. śląska), 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 150g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, majeranek lub bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5cm lub w ćwiarteczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor.
- Przygotowując sos mieszamy śmietanę z jogurtem i jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce dodajemy do sosu i następnie doprawiamy do smaku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem, aby zapiekanka nie przywarła. Układamy warstwowo kolejno ziemniaki, cebulę z kiełbasą i sos, ponawiamy do wyczerpania składników. ;) Wierzch zapiekanki możemy dodatkowo posypać obficie serem żółtym.
Uwielbiam zapiekanki wszelakie!
OdpowiedzUsuńIdealny zimowy obiad i pomysl na posprzatanie lodowki!
;)
ja podobnie:) po za tym tanio, szybko i baaardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm pycha! :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)