Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Polędwiczki w sosie kurkowym, których smak przeniesie Was w inny wymiar, przypomnie Wam zapach lasu, a także letnie i jesienne wędrówki do lasu. Danie to doskonale sprawdzi się np. na niedzielny szykowny obiad;-)
Składniki:
350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść posiekanego kopru, 200g śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka wody, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie:
Bon a petit;-)
Składniki:
350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść posiekanego kopru, 200g śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka wody, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie:
- Polędwicę wieprzową kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej, a następnie wykładamy plasterki polędwicy. Smażymy do momentu, aż mięso będzie rumiane. Wyjmujemy je na talerz.
- Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, kroimy kurki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, aż cebulka będzie miała złoty kolor.
- Cebulę z kurkami podlewamy szklanką wody. Dusimy wszystko pod przykryciem ok 10 min.
- Śmietanę mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do cebuli z kurkami. Dusimy kilka minut.
- Koper drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wykładamy na talerze polędwiczki i polewamy sosem.
Bon a petit;-)
Uwierz lub nie, ale wczoraj jadłam też polędwiczki w sosie kurkowym :)
OdpowiedzUsuńByły przepyszne!!!