Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele osób mrozi bób, zatem wyciągamy wszelkie zapasy i do dzieła (jedzenia);-). Przygotowanie samej sałatki zajmuje sporo czasu, ale dla smakoszy sałatka z bobem to rzecz na którą warto trochę poczekać;)
Składniki:
0,4 kg bobu, 5-6 ziemniaków, ser feta, 2 pomidory, 0,5
cebuli, garść czarnych oliwek, czerwona papryka, świeży ogórek, sos paprykowo -
ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały,
oregano, szczypta cukru i soli
Przygotowanie:
- Bób myjemy, zalewamy zimną wodą. Wodę solimy, gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą, następnie suszymy i obieramy z łupin.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy i studzimy.
- Pozostałe warzywa myjemy. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę.
- Pomidory, paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
- Ser feta kroimy.
- Wszystkie składniki mieszamy, przygotowujemy sos paprykowo-ziołowy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Przeczytałam listę składników i sobie myślę, że smakowałaby mi ta sałatka.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, naprawdę warto:) co prawda, jest dość czasochłonna, ale za to jest pyszna;)
OdpowiedzUsuń