Ciasto marchewkowe

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Piernik marchewkowy jest wyjątkowo aromatyczny, smakiem i zapachem przypomina świąteczny piernik. Przepis naciasto marchewkowe jest prosty i szybki,  myślę że znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki:
3 szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki oleju, 4 jajka, esencja waniliowa, 2 szklanki orzechów włoskich (rozdrobnione), 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach), 5 plastrów ananasa z puszki, polewa Gellwe orzechowa (lub inna, bądź przygotowana przez nas samych;-)

Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy orzechy, sodę, sól i cynamon.
  2. W drugiej misce mieszamy jajka z oliwą i z esencją waniliową.
  3. Do jajek z oliwą dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojonego drobno ananasa.
  4. Składniki suche dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy.
  6. Ciasto pieczemy ok 40min. w temperaturze 160-180*C.
  7. Przygotowujemy polewę na ciasto, oblewamy je. (ja używam polewy Gellwe orzechowej).

Mam nadzieję, że Wy również zasmakujecie w tym domowym wypieku:)

ciasto marchewkowe

Komentarze

  1. marchewkowe ciasto jest niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz od dawna przymierzam się do ciasta marchewkowego - Twój przepis przekonał mnie :) Biorę się, zobaczymy, czy też mi tak apetycznie wyjdzie! Jeśli szukałabyś inspiracji obiadowej, zapraszam do siebie http://smaczniejemy.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. na początku bałam się jakby nie było ciasta z warzywem, ale miło się zaskoczyłam i jest ono naprawdę smaczne. Zdecydowanie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Jest wilgotne i ten cudowny zapach.. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz