Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka cebulowe znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 2-3 średnie cebule fioletowe, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, szczypta soli, 2 ząbki czosnku, odrobina tymianku.
Przygotowanie:
Smacznego!!!;)
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 2-3 średnie cebule fioletowe, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, szczypta soli, 2 ząbki czosnku, odrobina tymianku.
Przygotowanie:
- Przygotowujemy marynatę. Ocet balsamiczny mieszamy z łyżką cukru, oleju, solą, obranym oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną tymianku. Mieszamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
- Do cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie.
- Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę.
- Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C.
Smacznego!!!;)
O mniam, pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam;)
OdpowiedzUsuń