Pyszna rozgrzewająca i syta zupa ziemniaczana. W
sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa kartoflanka świetnie nadaje się
także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że
każdy sobie z nią znakomicie poradzi;)
30
dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka
selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki
laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta
rozmarynu.
Przygotowanie:- Warzywa
myjemy, obieramy i płukamy.
- Do 2
litrów zimnej wody wkładamy włoszczyznę, marchewkę kroimy w
kosteczkę. Dodajemy listki laurowe oraz ziarenka ziela
angielskiego.
- Ziemniaki
obieramy, również kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych
warzyw.
- Czosnek
obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy,
następnie wyciskamy czosnek i go podsmażamy.
- Cebulę
również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do czosnku.
Szklimy na złocisty kolor.
- Boczek
kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się
wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy.
- Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także
odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy.
- Gotujemy
na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min.
- Każdą
porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem.
Enjoy!:)
Fajny przepis. Dodałam trochę majeranku i marchewki starte i wyszło pycha ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/