Propozycja dla miłośników brokuła,
delikatnych i aksamitnych smaków.
Składniki:
brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki
czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki
śmietany, zioła prowansalskie, oregano, gyros, pieprz, ser żołty,
250 g makaronu, np. Rurki.
Przygotowanie:
- Na wrzącą wodę wrzucamy makaron. Dodajemy łyżeczkę soli oraz dużą łyżkę oliwy. Makaron gotujemy al dente.
- Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę oraz gotujemy do miękkości.
- Czosnek i cebulę obieramy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy wycisnięty czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka opruszoną przyprawą gyros.Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe.
- Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy brokuł oraz mały jogurt naturalny oraz dwie łyżki śmietany. Doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Aby sos był bardziej smaczny, możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników.
- Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy makaron, sos, następnie starty ser żółty, układamy kolejną warstwę makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie serem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Danie to możemy przygotować także
jako "zwykły'' makaron z sosem brokułowym. Wszystko zależy
ile mamy czasu i chęci;-)
Smacznego!!:)
ja nie dość, że jestem wielbicielką brokuła to jeszcze od dziecka kocham makaron. jestem więc zobowiązana do spróbowania Twojej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńRobię dość podobną zapiekankę, dodaję jeszcze odrobinę szynki, ale w wersji bezmięsnej też jest pysznie.
OdpowiedzUsuńz szynką też napewno musi być pyszna:) a ja podobnie uwielbiam brokuły no i makarony...:) można jeść i jeść i jeść.....:)
OdpowiedzUsuńmożna ser żółty zamienić na mozzarellę? :))
OdpowiedzUsuńnaturalnie:) myślę, że mozzarella dodaa jeszcze delikatności:) mmm:)
OdpowiedzUsuń