Placki pszenne tortilla są niezwykle
wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W
jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym
i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i
warzywami.
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini
"kanapeczki" czyli tortilla z nadzieniem. Każdy z nas może zrobić nadzienie do
tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie
do naszych aktualnych zachcianek. Mogą to być farsze warzywne,
mięsne, niejedna osoba z chęcią by zjadła je w wersji na słodko.
Tortilla z warzywami znakomicie sprawdza się na wszelkich imprezach. Pomysł na obiad z kurczakiem w postaci tortillek jest mocno rozchwytywany, więc lepiej zróbcie ich od razu więcej;-)
Składniki:
Opakowanie placków tortilla, ponad to:
Farsz 1: serek typu Almette (np.
naturalny), 1/2 papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej szynki, ser
żółty, oregano.
Farsz 2: serek marscapone, kilka
plastrów łososia, koperek, kilka kropel soku z cytryny.
Farsz 3: 2 łyżki majonezu wymieszane
ze startym serem żółtym, 2 plasterki szynki, cebula, pomidor,
kilka posiekanych oliwek, oregano.
Przygotowanie:
- Tortillę smarujemy serkiem.
- Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na placki.
- Szynkę kroimy w drobne paseczki. Posypujemy nią tortillę oraz serem żółtym startym na tarce.
- Doprawiamy oregano, solą czy pieprzem.
- Tak przygotowany placek zwijamy w rulon, dociskamy. Następnie kroimy w 3 centymetrowe kanapeczki.
Pozostałe tortille przygotowujemy
analogicznie;-)
ta papryka wygląda jak galaretka))) ale tortilla na słodko, hmmm coś mi nie pasowało))
OdpowiedzUsuńja też wolę wersję wytrawną, a co do wersji słodkiej to napisałam patrząc na mojego męża.. potrafi zjeść tortillę z Nutellą:P
OdpowiedzUsuń