Chciałam Wam zaproponować kolejny placek z orzechami mojej mamy o nazwie Miodownik lub Orzechowiec, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że tego ciasta z orzechami nie może zabraknąć na świątecznym stole, czy też do niedzielnej kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Miodownik zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko się od niego oderwać w szczególności jeśli akurat pijemy kaw czy herbatę. Jeżeli chodzi o wszelakie imprezy, ciasto z orzechami niestety znika jako pierwsze i zawsze jest go za mało. Nie spotkałam się z sytuacją kiedy by zostało choć parę kawałków na stole ;p
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części.
Masa orzechowa z karmelem:
30 dkg orzechów, 2 łyżki wody, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki sztucznego miodu
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, zagotowujemy "masę" ciągle mieszając. Gotujemy ok 10 minut.
Wykładamy masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty kolor.
Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki.
Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne:)
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części.
Masa orzechowa z karmelem:
30 dkg orzechów, 2 łyżki wody, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki sztucznego miodu
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, zagotowujemy "masę" ciągle mieszając. Gotujemy ok 10 minut.
Wykładamy masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty kolor.
Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki.
Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne:)
uwielbiam to ciasto, jest najlepsze na świecie :) Tylko trzeba kogoś zatrudnić do łuskania orzechów ;p
OdpowiedzUsuńRewelacja, zakochałam się w tym cieście :) Pzdr
OdpowiedzUsuńRewelacja to mało powiedziane, najlepsze ciasto z orzechami jakie kiedykolwiek jadłem. Zdecydowanie polecam, tylko jak już Kotka wspomniała dobrze jest znaleźć kogoś do orzechów, niekoniecznie dziadka ;p
OdpowiedzUsuńCiesze się że tak wiele osób lubi to ciasto :) pozdrawiam i smacznego :D
OdpowiedzUsuń