Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek z orzechami mojej mamy o nazwie Miodownik lub Orzechowiec, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że tego ciasta z orzechami nie może zabraknąć na świątecznym stole, czy też do niedzielnej kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Miodownik zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko się od niego oderwać w szczególności jeśli akurat pijemy kaw czy herbatę. Jeżeli chodzi o wszelakie imprezy, ciasto z orzechami niestety znika jako pierwsze i zawsze jest go za mało. Nie spotkałam się z sytuacją kiedy by zostało choć parę kawałków na stole ;p


Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki sody, 1/2 kg margaryny, 2 łyżki miodu sztucznego

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części.

Masa orzechowa z karmelem:
30 dkg orzechów, 2 łyżki wody, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki sztucznego miodu

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, zagotowujemy "masę" ciągle mieszając. Gotujemy ok 10 minut.

Wykładamy masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty kolor.

Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki.

Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne:)

ciasto miodownik

Komentarze

  1. uwielbiam to ciasto, jest najlepsze na świecie :) Tylko trzeba kogoś zatrudnić do łuskania orzechów ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, zakochałam się w tym cieście :) Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja to mało powiedziane, najlepsze ciasto z orzechami jakie kiedykolwiek jadłem. Zdecydowanie polecam, tylko jak już Kotka wspomniała dobrze jest znaleźć kogoś do orzechów, niekoniecznie dziadka ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze się że tak wiele osób lubi to ciasto :) pozdrawiam i smacznego :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz