Może pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! Pomysł powstał podczas przygotowywania jezdnia na wizytę rodziców. chciałam ich zaskoczyć czymś nowym i na pewno oryginalnym w smaku. Całe szczęście wszystko wyszło wyśmienicie i rodzice byli bardzo zadowoleni, co się przerodziło potem w określenie "najedzeni";)
Pieczone ziemniaki maja to do siebie że nadają potrawom swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cieszę się że udało mi się wykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu.
Składniki:
ok 8 ziemniaków, ser mozarella lub ser żółty, szczypior
na farsz 1: 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy
na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki.
2. Przygotowujemy farsz 1:)
Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)
Pieczone ziemniaki maja to do siebie że nadają potrawom swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cieszę się że udało mi się wykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu.
Składniki:
ok 8 ziemniaków, ser mozarella lub ser żółty, szczypior
na farsz 1: 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy
na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki.
2. Przygotowujemy farsz 1:)
- pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem.
- paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany i majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu, wykładamy kurczaka, posypujemy żółtym serem lub mozarellą.
- boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
- obieramy cebulę, dodajemy do boczku,
- ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą
- doprawiamy solą, pieprzem
- blendujemy:)
- wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem
Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)
Komentarze
Prześlij komentarz