Przekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:)
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej, gyros, pieprz, sól, mleko.
1. Pierś z kurczaka kroimy. Namaczamy w mleku, odstawiamy do lodówki na ok. 1h., aby mięso było bardziej delikatne.
2. Przygotowujemy 3 miseczki:
- z mąką
- z jajkiem, z odrobiną wody, oraz przyprawą gyros
- z pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi
3. Obtoczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku oraz płatkach.
4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wkładamy kąski, smażymy aż mięsko nie będzie surowe;-) a płatki złociste:)
Kąski można podawać z sosem czosnkowym: 1łyżka jogurtu naturalnego, łyzka majonezu, szczypta cukru, szczypta soli, zioła prowansalskie, ząbek czosnku.
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej, gyros, pieprz, sól, mleko.
1. Pierś z kurczaka kroimy. Namaczamy w mleku, odstawiamy do lodówki na ok. 1h., aby mięso było bardziej delikatne.
2. Przygotowujemy 3 miseczki:
- z mąką
- z jajkiem, z odrobiną wody, oraz przyprawą gyros
- z pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi
3. Obtoczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku oraz płatkach.
4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wkładamy kąski, smażymy aż mięsko nie będzie surowe;-) a płatki złociste:)
Kąski można podawać z sosem czosnkowym: 1łyżka jogurtu naturalnego, łyzka majonezu, szczypta cukru, szczypta soli, zioła prowansalskie, ząbek czosnku.
już lubię Twoją kuchnię! dodaję do obserwowanych.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło:D mam motywację do dalszych działań w kuchni:)
Usuń