Naleśniki z serem białym i owocami

Lato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy przygotowywać tysiące, smakują rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono z warzywno mięsnym nadzieniem. Jestem łasuchem, więc częściej goszczą na moim stole te słodkie wersje, a sezonowe owoce z serem doskonale uzupełniają moje wszelkie niedobory cukru:)

Przepis na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (może być gazowana, wtedy ciasto jest delikatniejsze)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą, następnie dodaje wodę, mleko oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksuję (żeby nie było grudek) i dodaję łyżkę oliwy - łatwiej je przekręcać na patelni i nie rozprowadzam oliwy na patelni przy każdym naleśniku (do ciasta możemy dodać łyżeczkę cynamonu - znakomicie się komponują takie naleśniki z nadzieniem jabłkowym, gruszkowym czy z orzechami, masłem orzechowym i miodem).
Na rozgrzaną patelnię wylewam ciasto i smażę z dwóch stron na złoty kolor.

Masa serowa:
  •  ok. 450 g twarogu półtłustego
  • serek homogenizowany 
  • (opcjonalnie jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego)  
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem aż uzyskamy gładka masę.
Smarujemy masą serową naleśniki, dodajemy ulubione owoce, np. borówki, maliny, porzeczkę.  Naleśniki zawijamy w rulony lub składamy trójkąty.

Tak przygotowanego naleśnika możemy polać śmietana i posypać owocami.

 Masa serowa (wersja mniej kaloryczna):
  • ok. 450g twarogu chudego
  • mały jogurt naturalny
  • (opcjonalnie cynamon, łyżeczka ksylitolu)
Przygotowanie:
Mieszamy twaróg z jogurtem, dodajemy owoce - jeśli wybierzemy te bardzo słodkie, jak ciemne winogrono, borówka, morela to masa serowa zyska słodyczy:)





Komentarze