Babeczki z ciasta francuskiego

Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć co nam się tylko podoba, dlatego przekąska ta dogodzi nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom;-)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • garść oliwek
  • garść kukurydzy
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • pół papryki czerwonej
  • jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • 100g sera żółtego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz.
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy.
Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut.

Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!;-)


Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze: