Sałatka z nachos

Chciałaby Wam zaproponować sałatkę  nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie się uzupełnia i komponuje. Polecam każdemu komu znudziły się tradycyjne sałatki. Korzystając z tego, że rozpoczęliśmy sezon  grillowy wydaje mi się, że sałatka ta sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Mam nadzieję, że przepis na tą sałatkę przypadnie Wam do gustu!;-)

Składniki:
2 garście rukoli, 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 30 dag sera żółtego, świeży ogórek duży lub 1 awokado, pół cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól

Przygotowanie:
  1. Rukolę myjemy, następnie osuszamy.
  2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy dopóki mięso nie będzie surowe.
  3. Fasolę i kukurydzę odsączamy. Wykładamy do salaterki.
  4. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę dodajemy do fasoli i kukurydzy.
  5. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę dodajemy do pozostałych składników.
  6. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki.
  7. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy.
  8. Przygotowujemy sos: ząbek czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki z sosem.
  9. Nachosy wkładamy gdzie nie gdzie pomiędzy składniki sałatki.

Smacznego:)



Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz