Makaron z bobem


Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem. Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd.


Składniki:
0,5 kg makaronu kokardki, 0,3 kg bobu, pierś z kurczaka, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 duże łyżki śmietany, 3 duże łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Bób myjemy, wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy z łupin.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę na rozgrzany olej.  Następnie dodajemy obraną pokrojoną drobno cebulę. Szklimy na złoty kolor.
  4. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe. 
  5. Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut.
  6. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Smacznego;-)

bób przepisy

Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz