Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola

Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal dostępne i możemy cieszyć się ich smakiem. Cukinie doskonale smakują pieczone, zapiekane, grillowane, duszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z czosnkiem, czy serami. Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem, zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten.  Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne.


Składniki:

cukinia, średniej wielkości brokuł, 0,5kg mięsa mielonego drobiowego, 150g sera gorgonzola, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12%, oliwa

Przygotowanie:

1. Cukinię myjemy, kroimy ją wzdłuż, wydrążamy i usuwamy pestki. Smarujemy delikatnie oliwą i lekko solimy.

2. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wrzucamy do niej brokuła. Gotujemy go do miękkości.

3. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, możemy dodać także oregano. 

4.Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy aż cebulka będzie miała kolor złoty.

5. Na patelni łączymy brokuł, mięso oraz cebulkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę oraz pokrojony drobno ser gorgonzola.

6. Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.

7. Tak przygotowany farsz wykładamy w wydrążoną cukinię.

8. Cukinię z farszem zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 220*C.

Smacznego!!!:)




Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz