Zupa ziemniaczana

Pyszna rozgrzewająca i syta zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa kartoflanka świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;)


zupa kartoflanka

Składniki
30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta rozmarynu.
Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy, obieramy i płukamy.
  2. Do 2 litrów zimnej wody wkładamy włoszczyznę, marchewkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
  3. Ziemniaki obieramy, również kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw.
  4. Czosnek obieramy, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, następnie wyciskamy czosnek i go podsmażamy.
  5. Cebulę również obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor.
  6. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy.
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy.
  8. Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min.
  9. Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem.


Enjoy!:)

Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze:

  1. Fajny przepis. Dodałam trochę majeranku i marchewki starte i wyszło pycha ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń