Sakiewki z ciasta francuskiego

W ostatnim czasie ciasto francuskie namiętnie wplata się w moje przepisy, stałam się jego regularną fanką! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji można się nim pobawić i tworzyć jakieś ciekawe formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada z ciasta francuskiego, którą to zajdziecie już moich przepsiach. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość że przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki.

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego, garść oliwek, duży pomidor, kilka plastrów sera żółtego, kilka plasterków kiełbasy żywieckiej, oregano

ciasto francuskie przepisy
Przygotowanie:
  1. Rozwijamy ciasto, dzielimy je na prostokąty. Wykładamy na blasze do pieczenia.
  2. Wędlinę kroimy w plasterki. Kładziemy na każdy kawałek ciasta.
  3. Pomidory myjemy. Kroimy je w ćwiartki, oliwki kroimy na pół.
  4. Ser żółty kroimy w plasterki lub ścieramy na  tarce. Wszystkie składniki wykładamy na ciasto francuskie, doprawiamy oregano.
  5. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy. Sakiewki pieczemy w temperaturze 220*C nie dłużej niż 15 minut :)

 Taką przekąskę możemy serwować z sosem czosnkowym:)


ciasto francuskie przepis




ciasto francuskie przepisy
Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. wygladaja b. smakowicie !, proponuje zrobic ze szpinakiem,czosnkiem, serem, i z duszonymi pieczarkami zcebulka i serem sa wysmienite, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę koniecznie wypróbować, zestaw składników idealny dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mam przekąske na niedziele :)

    OdpowiedzUsuń