Tosty z masłem czosnkowym

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co najbardziej lubicie;-) Zapiekanki to super rozwiązanie w sytuacja gdy nie mamy zbytnio czasu a musimy szybko coś zjeść. Przygotowanie trwa tyle co zrobienie zwykłej kanapki. Kombinacji może być wiele, w zasadzie to zależy wyłącznie od was co dodacie do tych zapiekanek. Posiłek szybki i co ważne nawet syty :) Zamiast chleba można tez użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące.

Składniki:
2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:), pieczywo

Przygotowanie:
1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać zioła prowansalskie:)
2. Pieczywo smarujemy cienko przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym. Wędlinę kroimy w cienkie plasterki, tak samo ser żółty. Kładziemy na pieczywo:)
3. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Układamy na pieczywie.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180*c. Zapiekanki wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści:)

Smacznego;)



Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz