Ciabatta z pomidorami i mięsem

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco ma niesamowity smak i aromat. Kanapki te są wyjątkowo syte więc polecam przygotowanie po jednej na osobę, nawet mój wiecznie głodny mąż się tym najadł bardzo. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu co stawia ten przepis w grupie posiłków przygotowywanych przy braku czasu czy nagłej sytuacji.

Składniki:
2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka.

Przygotowanie:
1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki ok 1 godz.
2. Przygotowujemy mięso do kanapki. Smażymy pierś z kurczaka, pokrojoną a plastry o grubości ok. 2cm. Obtaczamy ją kolejno w mące, rozbełtanym jajku z przyprawą gyros, oraz w płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć gotowego mięsa do hamburgerów dostępnego w sklepach).
3. Ser kroimy w plasterki.
4. Pieczywo - ciabatta, kroimy na pół. Układamy kolejno rukolę, mięso, ser oraz pomidory. 
5. Podrzewamy, do czasu kiedy ser się rozpuści a mięso będzie ciepłe. Możemy to zrobić w piekarniku lub też mikrofalówce. 










Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze:

  1. patrząc na te wszystkie dania...
    myślę, że mogłabym zostać Twoim degustatorem, gdyż chyba mamy bardzo podobne kubki smakowe, dlatego bardzo chętnie mogłabym próbować te Twoje smakołyki!

    OdpowiedzUsuń