Ciabatta z pomidorami i mięsem

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco ma niesamowity smak i aromat. Kanapki te są wyjątkowo syte więc polecam przygotowanie po jednej na osobę, nawet mój wiecznie głodny mąż się tym najadł bardzo. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu co stawia ten przepis w grupie posiłków przygotowywanych przy braku czasu czy nagłej sytuacji.

Składniki:
2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka.

Przygotowanie:
1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki ok 1 godz.
2. Przygotowujemy mięso do kanapki. Smażymy pierś z kurczaka, pokrojoną a plastry o grubości ok. 2cm. Obtaczamy ją kolejno w mące, rozbełtanym jajku z przyprawą gyros, oraz w płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć gotowego mięsa do hamburgerów dostępnego w sklepach).
3. Ser kroimy w plasterki.
4. Pieczywo - ciabatta, kroimy na pół. Układamy kolejno rukolę, mięso, ser oraz pomidory. 
5. Podrzewamy, do czasu kiedy ser się rozpuści a mięso będzie ciepłe. Możemy to zrobić w piekarniku lub też mikrofalówce. 










Komentarze

  1. patrząc na te wszystkie dania...
    myślę, że mogłabym zostać Twoim degustatorem, gdyż chyba mamy bardzo podobne kubki smakowe, dlatego bardzo chętnie mogłabym próbować te Twoje smakołyki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz