Sałatka grecka

Przy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej kuchni i staram się wpleść ją do przeróżnych potraw. Sałatka ta świtanie pasuje do wszelakich mięs, ziemniaków czy ryżu. Świetna alternatywa do tradycyjnych surówek. Przygotowanie nie należy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza się jako chłodnik w cieplejsze dni spożywana bezpośrednio po uprzednim schłodzeniu w lodówce :)

Składniki:
1/2 główki sałaty, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 ogórek świeży, 3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, garść oliwek, opakowanie sera typu feta, sos vinegrett.

Przygotowanie:
1. Sałatę myjemy, kroimy w drobne paski. Wrzucamy do salaterki.
2. Resztę warzyw myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta.
3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy go do warzyw. Odstawiamy sałatkę na 10-15 min. do lodówki.

Do sałatki znakomicie pasuje także pierś z kurczaka, np. w przyprawie gyros:)
Smacznego!!!

Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz