Spaghetti carbonara

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny włoski przepis bazuje na sosie z samych jajek, jednak w większości polskich przepisów znajdziemy dodatek czosnku i śmietany. Pyszny parmezan często zastępujemy serem żółtym. Mimo tych różnic danie jest nadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne, swoim smakiem i zapachem przenosi nas do słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre!!!;)
  
Składniki:
o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy do miękkości lub al dente w osolonej wodzie.
2.  Boczek kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy aż będzie mocno rumiany, następnie wykładamy go na bok.
3. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do rozgrzaną patelnię z oliwą po boczku.
4. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do czosnku. Smażymy na złoty kolor.
5. W między czasie w osobnej miseczce przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy.
7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy.
8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły.


Możemy dodać drobno posiekaną pietruszkę.



Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz