Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą

Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie tylko ze względu na jego smak, ale i ze względów zdrowotnych. Łosoś w połączeniu z rukolą i innymi warzywami jest pyszną bombą witaminową;-)


Składniki:
4 jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz

1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki.
2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę.
3. Wykładamy po kawałeczku łososia.
4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem.

Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym;-)



Komentarze

Prześlij komentarz