Zapiekanka ziemniaczana

Któż z nas nie lubi zapiekanek, dlatego dzisiaj w menu zapiekanka ziemniaczana :) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy w pewnej knajpce pyszne zapiekanki ziemniaczane :) Nie mogłam się oprzeć i do mojej wersji tego dania dodałam kilka parówek, tanie a dobre, a jak ktoś nie lubi to spokojnie można dodać więcej boczku albo w ogóle zastąpić go piersią z kurczaka :D Trochę czasu zajmuję przygotowanie takiego  obiadu ale zdecydowanie warto, nie da się przejść obojętnie koło takich pyszności :) To jeden z moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :)

Składniki:
0,7 kg ziemniaków, 30 dkg boczku, 5-6 parówek, 2 duże papryki, garść oliwek, mała śmietana, kostka rosołowa, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ser żółty lub mozarella

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok 10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Cebulę obieramy, kroimy razem z czosnkiem w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, szklimy. Kawałek boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli. Następnie parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni.
  3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie.
  4. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce lub mozarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika, aż ser się rozpuści :)

Smacznego!!!:)

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. można też to zrobić jako danie prawie jednogarnkowe:) Co znacznie przyspiesza możliwość jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń