Makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem brokułowym

Danie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się moim małym domowym sukcesem. Mąż był zachwycony i zjadł wszystko jak leciało, dobrze że się wogóle załapałam na kawałek ;p

Składniki:
Opakowanie makaronu cannelloni, sos pomidorowy: 0,5 kg mięsa mielonego (mieszane), 2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki, 1/2 puszki kukurydzy, bazylia, oregano, sól, pieprz; sos brokułowy: 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, brokuł, duża śmietana, kostka rosołowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Najlepiej dodać ok 1 łyżki oliwy, aby makaron się nie posklejał. Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał.
2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy mięso mielone. Po ok 15-20 minutach dodajemy pomidory oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotowujemy sos brokułowy. Gotujemy brokuła w osolonej wodzie do miękkości.
4. Na niewielką ilość oleju, na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy śmietanę oraz kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy brokuła.
5. Makaron nadziewamy sosem pomidorowym.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, aby makaron nie przywierał do ścianek. Cannelloni z nadzieniem wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy sosem brokułowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, w temp. ok. 200*C pieczemy pod przykryciem ok 20 minut.
7. Kroimy drobno mozzarellę oraz kroimy klika plasterków sera żółtego. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Wkładamy ponownie do pieca, na ok 20 min.

Danie to jest także bardzo dobre z sosem beszamelowym, zamiast brokułowego. Ja jako że lubię eksperymenty, musiałam wypróbować tą wariację:-)

Smacznego!!!



Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz