Sałatka z ryżem i serem żółtym

Smaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy wyciągnąć z lodówki trochę warzyw i ugotować nieco ryżu. Efektem będzie pyszna sałatka która pozwoli szybko i skutecznie najeść się i to w dodatku zdrowo oraz lekko strawnie. Akurat ta sałatka została przygotowana pod wpływem szybkiego przekradzenia czegoś dobrego dla męża do pracy. Efektem stała się ta oto sałatka która wyśmienicie smakuję wyciągnięta prosto z lodówki i jedzona na zimno. Polecam tą sałatkę osobom dbającym o linie i trzymających się niskokalorycznej diety, takie posiłki na pewno pomogą w utrzymaniu optymalnej wagi i kontrolowaniu pracy metabolizmu.

Składniki:
250g ryżu, ser żółty, kilka plasterkó wędliny, 1/2 puszki kukurydzy, 1/4 cebuli, 2 pomidory, kilka grzybków marynowanych, papryka czerwona, sól, pieprz, sos: vinegret lub paprykowo - ziołowy;)

Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstaiwamy do wystygnięcia.
2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy zimny ryż, kukurydzę, grzybki.
3. Wędlinę i ser żółty kroimy w wąskie paseczki, lub w kostkę. Dodajemy do reszty składników.
4. Przygotowujemy sos vinegret lub paprykowo ziołowy (3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki wody, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy)



Komentarze