Zupa dyniowa


Może pełnia sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:)

Składniki:
2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa.

1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.
2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem.
3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę.
4. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kiku minutach dodajemy dynię.
5. Na patelnię dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy.
6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą.
7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku.

Oczywiście może to być także zupa krem:)

Share on Google Plus

About Antolka Jakuszkowa

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. A mi się właśnie podoba taka nie zmiksowana, tylko z kawałkami warzyw do pogryzienia. Taka inna od tych wszystkich kremów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ogólnie nieco odmienna ta zupka od większości "dyniówek";) też wolę zupy "do pogryzienia":) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń